fredag 26 februari 2010

Nu vill jägarna skjuta lite mer

Jägarnas riksförbund vill ta fram stora bössan och börja panga igen. Den här gången är det sångsvan och trana som står i skottgluggen, förbundet föreslår skyddsjakt på dessa två arter mellan 1 juli och 30 april. De stör så förskräckligt och har negativ inverkan på andra arter, anser jägarna.

Det finns flera delar i förslaget som vittnar om chockerande dålig fågelkännedom från jägarnas sida. I juli är exempelvis både sångsvan och trana fortfarande igång med sina häckningar och har ungar att sköta om. Att jaga i dessa tider är grymt oetiskt och strider dessutom mot EU:s fågeldirektiv. En annan häpnadsväckande åsikt som förs fram är att sångsvanen har negativ inverkan på svärtan! Men snälla nån, svärta och sångsvan är två arter som inte har någonting gemensamt och finns på helt olika ställen.

Anders Wirdheim från Sveriges ornitologiska förening hävdar att det nog mest handlar om att skapa fler jakttillfällen för förbundets medlemmar, och det ligger säkert en hel del i det...

Nu tror jag inte att förslaget går igenom, förhoppningsvis kastas detta i papperskorgen på första instans. Det borde det göra i alla fall.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja se dessa jägare. Självklart handlar det om att skapa fler tillfällen att döda..