onsdag 3 februari 2010

Intressant om trastar

Ser intressanta siffror om vinterns trastar. Från Ottenby på södra Öland rapporteras det om mängder med sydsträckande björktrastar, kanske har dom fått nog av den svenska vintern nu. Troligen är det så att bären tagit slut och fåglarna måste söka sig söderut för att hitta mat. Tycker mig även märka att rödvingetrastarna blivit färre på senare tid, och de man ser verkar vara rätt så slitna.

4 kommentarer:

Wallin sa...

Claes, måste hålla med dig. Först idag hörde jag en rödvingetrast hemma i byn och det är nog en vecka sen senast. Majoriteten av fåglarna som sågs i början till mitten av januari har nog dragit vidare. Däremot, är det mycket "kolisar" kvar. Igår räknade jag 25 ex i mitt äppelträd på tomten samt omkring 15 björktrastar i samma träd. Tycker också det är mer steglits i år än vanligt. Vi får väl ta en tur ut till Ekön snart när isen börjar spricka upp. Vi ses. /Wallin

Anonym sa...

Bor på Österlen, nära Glimmingehus. Vi hade en hyfsat stor flock med björktrastar som kom förra veckan och länsade våra rönnbärsträd på 2 dagar. Där fanns även några rödvingetrastar. När det var tomt drog dom vidare och har inte synts till.

Kul var det idag när jag promenarade vid just Glimmingehus. På en åker fanns en gigantisk flock Canadagäss. Svårt att räkna, men jag uppskattar flocken till 2000 individer. Orädda var dom, så jag kunde stå och kolla länge i kikaren. Häftigt ! / Hasse K

Claes sa...

Ekön måste vi till snart, men det känns väl som hela Östersjön är täckt med is.

Hasse: Hittar gässen mat på åkern trots all snö? Eller har den börjat smälta nere i Skåne?

Anonym sa...

Det är mycket snö här nere. Det blåser också mycket och det gör att på vissa ställen bildas stora drivor och på andra ställen skrapar vinden av snön. Där gässen höll till var det tunt med snö och helt bara fläckar här och där. Fick senare höra av grannar att gässen varit där ett par dagar.