måndag 18 januari 2010

Ett annorlunda rally

I går avgjordes det kravmärkta artrallyt i Östergötland - en klassiker och en av höjdpunkterna på hela fågelskådaråret, faktiskt. Reglerna är enkla, det handlar om att se/höra så många arter som möjligt under en dag. Inga bilar, båtar, motorcyklar mm är tillåtna, här satsar vi miljövänligt med cykel, skidor, gång, tåg osv.

+++

Man tävlar i lag med minst två deltagare/lag. Per T och jag bildade "Våga vägra skog", ett namn vi tog eftersom vi aldrig besökte nån skog under hela dagen. Det gäller ju annars att pricka in så många olika typer av natur för att få se flest antal olika arter. Vi började hemma hos Per i Berg, gick i lövskogen nere vid Roxen, fortsatte upp till Drabbisdal, cyklade in mot stan via Vallby/Kaga, fortsatte till Gärstadverken och sen tillbaka in i stan där vi cyklade/gick längs Stångån. Samling på stationen kl 16.

+++

Vi kom delad trea på 55 arter. Ett godkänt facit även om man varje år grämer sig över en del "enkla" missade arter. I år blev de värsta missarna steglits, gröngöling, fjällvråk och några till. Å andra sidan noterade vi två arter som inget annat lag hade, vattenrall och mindre hackspett.

+++

Vann gjorde Janne Wester och hans kompis Thomas på 58 arter. Grattis säger vi till dom! Och så börjar vi ladda för vinterrallyt 2011. Då jäklar...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena! Ni kom väl fyra om jag inte missminner mig... 1:a, Black Valley, 2:a Spin.kom, 3:a Ljungskägge SS, 4:a Våga vägra skog... /Wallin

Claes sa...

Ja, det har du ju helt rätt i, Jocke.