torsdag 2 april 2009

Fågelskådning från tomten

Gick ut i vårvärmen och gjorde lite nytta i trädgården och fick återigen bevis på att man inte behöver åka till "riktiga" fågellokaler för att se många och roliga fåglar. Mellan krattandet och rensandet spanade jag regelbundet av himlen med handkikaren och trevliga vårarter som trana och fiskgjuse dök upp. I övrigt kan noteras 6 storskarvar, 2 skrattmåsar, 1 sparvhök, 1 knipa, 3 fiskmåsar mm.
I och runt trädgården hördes stenknäck, bofink, ringduva, nötväcka och en hel del annat. Fågelskådning från tomten är mycket populärt i England och USA, och även här i Sverige växer intresset. Ett enkelt sätt att titta på fåglar som inte kräver vare sig planering eller resande. Gör en lista och börja räkna hur många arter ni ser från tomten - jag lovar att det är skitkul! I Sverige är 100 arter en slags drömgräns, själv har jag sju kvar dit...

+++

Rensade också under fågelbordet och plockade upp den enorma mängd skal av solrosfrö som fåglarna lämnar efter sig. Några gråsiskor (bilden) kom kort därefter på besök och såg konfunderade ut när skalen inte fanns kvar på backen. Har haft gråsiskor i trädgården hela vintern, men snart är de borta. Vilken dag som helst lämnar de våra breddgrader för att bege sig norrut och förbereda häckningen.

Inga kommentarer: