måndag 17 maj 2010

Ut och skåda i veckan

Blir mycket tjat om väder här på bloggen, men det har så stor betydelse för om fågelturen blir lyckad eller inte, så ni får stå ut med lite vädersnack. Jo, läget är följande just nu: Det omtalade högtrycket från Ryssland, som tillfälligt svepte in över oss i lördags och gav ca 22 grader, ligger fortfarande öster om Sverige. Senare i veckan pumpar det på med ostliga vindar och vi får varmare. Samtidigt ligger mycket moln strax väster om Östergötland och bromsar upp både högtryck och fåglar.

+++

Det är med andra ord kanonläge att ge sig ut i markerna. Den här veckan finns chansen att se mängder med rastande vadare, tärnor, måsar och småfågel.

+++

Under de senaste dagarna har Östergötland verkligen vaknat till liv när det gäller rariteter. På en vecka har sällsyntheter som småtrapp, härfågel, fjällpipare, halsbandsflugsnappare och rödhuvad dykand setts. Och det finns mer att upptäcka!

+++

Med några dagars distans till småtrappen utanför Svärtinge: Forftarande helt sjukt. Galet. Coolt. Underbart. Läckert. Det häftigaste jag varit med om i östgötska marker.

Inga kommentarer: