torsdag 25 mars 2010

Ekön - vilket ställe!

Det här är Joakim Wallin, min följeslagare i fågelmarkerna sedan många år. I går tog han ledigt från jobbet och vi fick äntligen tillfälle att ta oss ut till Ekön, något vi snackat om hela vintern.
Jag har skrivit det förr på bloggen, men för en Linköpingsbo känns det alltid lite speciellt att komma ut till östgötakusten. Så vackert! I går var vädergudarna dessutom med oss. Visserligen ingen sol, men totalt vindstilla och flera plusgrader gjorde vistelsen angenäm.

Tillgången på fågel gjorde oss inte heller besvikna. Ute på havet låg mängder med vigg, alfågel, knipor och ejder. Isen hade släppt helt, annat var det för bara en vecka sedan, fick vi höra av ett par som vi mötte. Då hade de skidat ut ända till Häradsskär som ligger längst ut av öarna! Utöver de rastande änderna var det full fart på ringduvor, sånglärkor, starar och tofsvipor som drog norrut i ganska stora antal. Två riktigt tidiga skogssnäppor drog mot norr, och på stenhällarna rastade en strandskata.

Tre och en halv timma var vi där innan vi styrde kosan mot Norrköping och några andra ställen vi ville besöka innan dagen var slut. Ändå snackade vi mest om Ekön på vägen hem, hit åker vi gärna igen.

+++

Var ligger Ekön? Jo, kör till Valdemarsvik och vidare mot Gryt. Strax efter det lilla samhället finns en gul skylt "Ekön 2" mot höger. Snart är du framme vid campingplatsen och här finns flera stället att fågelskåda ut mot havet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

När kommer pralinen till Ekön?

Wallin sa...

Under långfredagen kommer det ett larm...