torsdag 3 september 2009

Ringmärkarmorgon i Tåkern

När klockan ringer 04.15 vill man alltid att det ska bli inställt, att det ska spöregna eller nåt liknande så att man bara kan få krypa till kojs igen. Så trött är man. Men efter en kvart eller så i vaket tillstånd (nåja) börjar den inställningen ändra sig och när man väl sätter sig i bilen inser man att det är rätt. I tisdags morse åkte Jocke, Dan och jag till Tåkern för att ringmärka fågel. Tåkerns fältstation har i många år bedrivit ringmärkning stora delar av året. Det ger bland annat svar på fåglars flyttningsvägar och förändringar i antal - och mycket mer.
Näten fästs på stolpar och sätts upp i gryning, på bilden är Jocke i färd med att göra näten klara för dagen. Den första timmen brukar alltid vara bäst, så också den här morgonen då en hel del rörsångare fastnat i näten.
Dagens lilla sällsynthet blev en trastsångare (bilden), en fågel som visserligen ökat i Tåkern men som fortfarande är sällsynt i Sverige.

2 kommentarer:

Christina sa...

Oh så kul det låter trots den tidiga timmen. Kan man få vara med ? Studiesyfte. Lockar med fika och äggmacka.
Christina

Joakim Wallin sa...

Hej Christina! Givetvis är du välkommen att följa med. Under september-oktober ringmärkts det lite mer sporadiskt nere vid vassen så jag kan inte säga en exakt dag. Kontakta Claes så kan du få min mailadress av honom så bestämmer vi en dag. I veckan som kommer (v 37) blir det nog minst ett tillfälle innan helgen. Mvh Joakim Wallin, Tåkerns fältstation