fredag 25 september 2009

Häradsskär, dag 5

Taigasångare! Vi har pratat om denna läckra östliga sångare i en vecka - "det vore så jäkla kul att få se taigasångare". Och strax efter lunch idag smällde det till i ett av näten, Lars Nilsson tittade in i lägenheten efter en nätrunda och sa i sin vanliga lugna ton: "samling i märklabbet".
Några sekunder senare utbröt vild men kontrollerad glädje när taigasångaren visades upp av platschefen Kalle.

+++

Det har varit en kanondag i dag, den bästa hittills. Inte bara för taigasångaren även om den var pricken över i. Fint sträckväder på andra sidan Östersjön förra natten gjorde att mängder med taltrastar beslutade sig för att korsa havet och ytterligare närma sig sina övervintringsplatser. Redan tidigt i morse, när mörkret fortfarande var kompakt, kunde vi höra trastarnas lockläte och förstod att vi skulle få jobb att göra. Även rödhakar och kungsfåglar hade anlänt över natten och sammanlagt ringmärktes 87 fåglar idag.

+++

Häftigt att det bara på en dag kan svänga något så oerhört. Sent i går kväll hörde Dan resans första taltrast, idag sågs och hördes hundratals! En av de saker som fascinerar mig mest med fågelskådningen är fåglars flyttning. Tänka sig att en liten trast korsar hela Östersjön på en natt för att sedan, trötta som bara den, landa på första bästa skärgårdsö. Nästan samtliga taltrastar som ringmäktes idag var magra individer, ett tydligt tecken på att de flugit långt och nu behövde äta upp sig.

+++

Dagens art: taigasångaren givetvis. Två av oss tog bilder men båda lyckades glömma USB-sladden, så bild på skönheten kommer i nästa vecka.

+++

Nu hoppas vi på en lika bra dag i morgon, vår sista heldag härute. På söndag eftermiddag bär det av hemåt - det känns både lite sorgligt och samtidigt väldigt skönt...

Inga kommentarer: