torsdag 17 juni 2010

Mer rovfåglar?

Här hemma håller de som bäst på att ta ner två jättelika lönnar som tydligen står lite för nära våra hus. Nu, när topparna är tagna, ser jag att jag får förbättrad sikt. Det har öppnat sig mycket himmel just där rovfåglarna brukar komma på hösten. Kanske läge för första pilgrimsfalken från tomten?

3 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om rovfåglar. Vår granne här på Österlen har slagit sitt hö. Genast seglar en glada in och spanar efter skadade smådjur. Sen en till, sen en till.....

5 stycken blev det som bevakade gärdet, och gnabbades om hittade läckerheter. Förra året var dock värre. Då hade vi inte mindre än 12 glador vid vår egen höslåtter.

Jag gillar verkligen den fågeln. Den kommer riktigt nära och är så elegant i sin segelflykt och sitt patrullerande. Dock väldigt trist att se den jagas bort av råkor, kajor och annat smått. Den seglar bra men är en måttlig flygare. Kan det vara därför den låter sig jagas bort så lätt ?

Hasse K

Anonym sa...

Nu när himmelen öppnar sig för dig via trädfällning och fåglar använder sjöar och vattendrag som riktmärken för att gå ner och rasta kanske det är läge för dig att
sätta upp ett stort fågelbad på tomten.Då kanske fåglarna har det som riktmärke och må hända dimper det ner en och annan sällsynt vadare, eller en och annan tätting i dammen då ;)

Claes sa...

Hasse: Alla rovfåglar mobbas och jagas av mindre fåglar som kråkor, kajor mfl. Vissa är mer uthålliga, en havsörn kan till exempel sitta helt lugn trots hård attack från andra arter. Kanske är gladan inte så tålmodig utan drar vidare till nästa ställe.