torsdag 14 maj 2009

Skator på jakt

Lyfter fram en fråga som kommit i kommentarsfältet:
Christina berättar om en skata som vid två tillfällen "slagit" en grönfink. "Den första grönfinken var omtumlad efter närkontakt med fönsterruta men nummer två blev fångad vid matstället", skriver Christina.
"Är det ett normalt beteende för en skata eller ngt den här individen övat upp och fått smak på?"

Nej, det är inte normalt beteende för en skata att slå friska fåglar som till exempel sparvhök gör. Skator är dock bra på att snabbt vara framme när något inte står rätt till med andra fåglar. Det kan vara ungar som kommit bort från föräldrarna eller fåglar som är sjuka eller har skadat sig. Det är ganska vanligt att skator mobbar andra fåglar till döds och sen äter upp dom. Grönfinken som slagit emot Christinas fönsterruta kunde inte försvara sig och vips är skatorna där. Jag tror att även den andra grönfinken på något sätt var sjuk eller skadad. Det märker skatorna snabbt och tar tillvara på tillfället.

1 kommentar:

Christina sa...

Tack för ditt svar. Då kan jag klassa skatan som en otrevlig mobbare när den gör stördykningar mot flocken med grönfinkar för att på det sättet värdesätta konditionen på enskild individ. Hm - inget kul men naturens gång.
Christina