fredag 27 mars 2009

En ovanlig övervintrare

Som jag skrev i ett tidigare inlägg, ska man hitta nåt positivt med den här jäkla snön så är det att det blir ett otroligt ös runt fågelborden. Från min trädgård hör jag ständigt bofinkens metalliska tjing blandat med grönfinkens bubblande läte. Under hela förmiddagen har 20 sidensvansar suttit i ett träd och intensivt spanat in de äpplen jag la ut i går utan att våga sig fram.

Övrigt som har glatt under förmiddagen är en rödhake och en vacker större hackspett.

Och så dök fågeln på bilden upp idag igen. Det är en svarthätta, inte alls ovanlig sommartid men en riktig sällsynthet på vintern. Den här fågeln såg jag för första gången redan den 27 december förra året och den har stannat hela vintern. På senare tid har det gått flera veckor mellan besöken, det har väl funnits mat på andra ställen. Som ni ser så gillar svarthätta rent margarin, men är också förtjust i frukt. Den svarta hjässan avslöjar att fågeln är en hane, en hona har brun hjässa.

Hur är det hemma på ert fågelbord idag? Skriv gärna och berätta!

+++

På tal om sällsynta vinterarter , idag såg min gode vän Joakim Gustafsson en prutgås på en åker vid Ledbergs kyrka. Prutgås är en ovanlig art i inlandet vilken tid på året det än gäller och ännu märkligare är det att den ses just nu. Det är nämligen en arktisk art som passerar Sverige i slutet på maj på väg upp till häckplatserna. Med all sannolikhet så rör det sig om en fågel som kommit bort från sina kompisar och nu sällskapar med andra gäss.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vid vårt fågelbord är det också full fart. Mest roligt har vi åt vår koltrasthane som har det snärjigt med att bevaka sitt revir. Det kommer flera koltrastar bl.a. en fjolårshane som gärna vill vara med och äta av fröna, men det tillåter inte den äldre koltrasten. Han gör hela tiden utfall och jagar bort den yngre. Annars är det mest gråsiskor, grönfinkar och gulsparvar nu som kommer och äter. Tidigare har det varit blåmesen och talgoxen som har varit de flitigaste besökarna.
Karin

Claes sa...

Lika intensivt som fågellivet vid matningen var för några dagar sedan, lika lugnt är det nu när snön smält och det är plusgrader. Har också haft koltrastar hela vintern som älskar och bråka med varandra och de björktrastar som kommer och vill äta äpplen.