onsdag 7 oktober 2009

Fågelguiden försenad

Vi som längtat efter den nya upplagan av Europas bästa fälthandbok, Fågelguiden, får fortsätta att vänta ett tag till. Från början sas det att den skulle komma ut nu i höst, men senaste budet är tydligen i mars nästa år. Trist.

+++

Det finns två fågelböcker som står i särklass i Sverige och övriga Europa. Dels är det som sagt Fågelguiden (Svensson, Zetterström, Mullarney, Grant), dels Lars Jonssons Fåglar i Europa. Personligen föredrar jag den förstnämnda, texten är ypperlig och teckningarna i världsklass. Lars Jonsson är lite mer konstnär och målar som en sådan - han prickar inte in alla detaljerna rätt utan verkar mer lägga vikten på att få till en tavla istället.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker det är bra att den är försenad...

Anonym sa...

Då tycker du att det bara finns en fågelbok i särklass och inte två, när du ändå gnäller på Johnssons "tavlor". Johnsson målar väl inte sämre, det är bara att hans teckningar är större i böckerna och fågel guidens små, och ser då detaljrikare ut. Titta i stora versionen av fågelguiden så ser du hur mycket sämre det blir direkt. Båda böckerna har bra respektive sämre teckningar. Ett exempel är, kolla Johnssons kattugglor mot fågelguidens kattugglor, den gången vinner Johnsson med 10-0 utan snack, Fågelguidens kattugglor ser ut som någon fantasiuggla. Men sen har naturligtvis Fågelguiden bättre teckningar på andra arter här och där, så för mig är båda böckerna bra.