söndag 7 juni 2009

Ut och lyssna i natten

Maj är förbi och därmed har vi lagt den mest intensiva perioden bakom oss. Nu har alla häckande fåglar anlänt och de flesta är mitt uppe i bestyren med att få ut sina ungar. Tycker mig märka att fågelsången från skogsdungen på baksidan minskat den senaste veckan - framåt midsommar tystnar den nästan helt.
Även om sommarvilan snart inträder finns fortfarande bra fågelskådning i vårt landskap. Nu är bästa tiden för de nattsjungande sångarna - orka ge er ut efter kl 23 så kommer ni få utdelning i form av näktergalar, gräshoppsångare, kärrsångare, sävsångare, kornknarr mm.

En bra rutt nära Linköping är att åka de många småvägar runt Kaga-Ledberg-Björkeberg-Flistad. Här finns flera vattendrag med täta buskage som de flesta av ovanstående arter gillar. På fälten sitter ibland vaktlar och kornknarrar.

Jag är dålig på rutter i Mjölby, Åtvidaberg, Kisa och Motala, men leta som sagt upp åar, sjöar och vattendrag och lyssna där. Använd gärna cykel och stanna ofta. Har ni några tips på ställen man inte får missa, skriv gärna i kommentarsfältet!

En förutsättning för att ge sig ut är ju givetvis att veta hur fåglarna låter. Flera arter, bland annat gräshoppsångare, kornknarr och vakter har mycket speciella läten och kan inte misstolkas. Här finns en sida för fåglarnas sång: http://www.liran.se/ljudsida.htm

Lycka till!

Inga kommentarer: