fredag 26 juni 2009

Omberg och Tåkern

Slutet av maj/början på juni är egentligen den bästa tiden om man ska besöka Omberg för att skåda fågel. Då är fågelkören enorm i den storslagna bokskogen och att till exempel vandra i skogen runt Ellen Keys strand är helt underbart vid den tiden på året. Svarthättor, rödhakar, flera olika arter trastar och kanske någon mindre flugsnappare är bara en bråkdel av vad stället har att bjuda på.

I morse gjorde Per T och jag Omberg, om än några veckor för sent kan man tycka. Men trots att det snart är juli var det rätt bra fart på sångarna, svarthättor, bofinkar, törnsångare, trädgårdssångare och ett gäng mindre korsnäbbar vara bara lite av det vi såg och hörde i området runt Stocklycke vandrarhem. Vi åkte via vandrarhemmet upp på berget för att till slut komma ner vid hamnen i Borghamn. Vid utkiksplatsen Västra väggar stannde vi till och jag lyckades reta upp en ärtsångare (övre bilden). Efter några snabba bilder drog jag mig tillbaka, förmodligen hade den bo i närheten.

Vi såg också de här storlommarna (undre bilden) ute på Vättern. Två av totalt sju.





Vi fortsatte till Tåkern och Svälinge där man kan gå ut till ett fint fågeltorn. Ute på sjön låg som vanligt mängder med knölsvanar, sothöns och gräsänder. Några svarttärnor snappade mat från vattenytan, men nackdelen med Svälinge är att det ständigt är långa håll till fåglarna. Tyvärr. Inne i skogen fanns en del kul, stjärtmesar bland annat. Två härmsångare, en näktergal, hämplingar såg vi också.

Svälinge är nog det minst besökta fågeltornet runt Tåkern, men stället är värt ett besök. Promenaden från parkeringen till fågeltornet ger alltid god fågelutdelning.








Inga kommentarer: