torsdag 13 januari 2011

Färre fåglar i vinter?

Jag har haft flera som undrat samma sak den här vintern: Var är fåglarna? Jag själv kan bara stryka under på mångas uppfattning att det är färre fåglar den här vintern än andra. Just i skrivande stund är det faktiskt rätt så bra drag på matningen här hemma, gråsiskor, domherrar och grönfinkar slåss om solrosfröna, men i det stora hela har det varit många dagar då fågelbordet stått övergivet. Någon rödhake (bilden) har jag inte sett på hela vintern och i Östergötland har det under 2011 bara rapporterats tre stycken.

Pratade med en fågelskådare som inventerar antalet fåglar på samma ställen vinter efter vinter, och han hade aldrig haft så lite fågel som nu.
Förklaringen? Ja, jag är rätt så säker på att när vintern kom tidigt, redan i november blev det ju kallt och snöigt, så drog många söderut. Även härdiga arter som blåmes, talgoxe och grönfink fick nog och lämnade Sverige för ett något mildare klimat. Dessa är kortflyttare och finns nu säkert i Danmark, Tyskland eller Holland. Just blåmes drog söderut i stora mängder även tidigare i höstas, på Häradsskär märkte vi av detta genom att flera hundra mesar fastnade i näten. Hoppas det blir några återfynd på dessa, mycket intressant att få veta var mesarna tog vägen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har hyfsat med talgoxe och blåmes i Skåne. Och mängder med pilfink.

/ Hasse K

Flemming sa...

I södra delen av Skåne där jag bor finns det rödhake,talgoxe,blåmes,koltrast och ibland även några andra arter.
Stenknäcken har synts till men det var några veckor sedan.
På nyårsafton (dagen) var en fasanhona på besök i/på grannens uteplats och den åt vildfågelfrö precis som gråsparvarna som finns här i alla väder.
Dagen efter var tyvärr fasanen bortflugen, vilket förmodligen är fyrverkeriernas fel…
Grönfinkarna och bofinkarna var här fram tills snön kom men efter det har endast någon enstaka bofink varit på besök.
Rödhaken som äter på min balkong trivs tydligen alldeles utmärkt, då den kommer flygande tidigt på morgonen, när jag ställer ut maten.
Den är här varje dag och för cirka en månad sedan såg jag den ta sig ett söndagsbad i det stora fatet (fågelbad) som jag har ställt ut till fåglarna.
Maten serveras på plasfat som egentligen är avsedd för krukor men fungerar perfekt som tallrikar.
Fågelbadet är även det ett blomfat och måttet är 51 cm i diameter, djupet 6 cm.
Havregryn, finhackade jordnötter, äpple, krossade talgbollar, liksom Bregott (smör) är något av vad den har setts äta sedan den dök upp i oktober.
Naturligtvis har den även fått en egen holk och den föll tydligen i smaken då den flög in utan någon större betänketid.
Koltrastarna var som flest en lördag för någon vecka sedan och då var sex stycken på min balkong och resterande fem väntade i trädet utanför…
Talgoxarna och blåmesarna finns här också men koltrastarna har en tendens att skrämma dom pga. skillnaden i storlek men dom gör inga utfall mot småttingarna.
Talgoxe och blåmes brukar äta från talgbollar i nät men inte hos mig.
Här ätes endast från faten och dom har ungefär samma smak som rödhaken.
Koltrastarna äter även dom som rödhaken.
Varje kväll tas all mat in och tittas igenom minutiöst i jakt på avföring och annat som inte hör hemma bland maten.
Faten rengörs och därefter kompletterar jag med mer föda och på morgonen ställs allt ut för en ny dag…
Tilläggas skall att jag har grannarnas tillåtelse att mata fåglarna !