måndag 11 oktober 2010

103 och hänt sen sist

Ny tomtart idag! En dubbeltrast sträckte åt söder och gav i från sig sitt karakteristiska läte, den låter ungefär som nån fiser. Kul, har inte haft något nytt från tomten sedan i maj, så det var verkligen på tiden.

+++

Sen sist? Tja, ytterligare ett gäng har nu gjort sin vecka på Häradsskär. Det blev ungefär som för oss, det vill säga en hel del fågel i näten men utan det lilla extra som lyfter hela vistelsen. Nu har sista gänget intagit ön, på söndag avslutas årets projekt som varit mycket lyckat om man jämför med fjolåret. Antal fåglar som ringmärkts är oerhört många fler än 2009, exakt siffra kan jag återkomma till.

+++

Efter flera års flitigt resande till Öland har jag tröttnat lite på den typen av hetsiga fågelskådning där det mesta handlar om stress och ångest att inte hinna fram till rariteterna som finns. Men visst blir man sugen igen när man ser vad som hittats där de senaste dagarna: svartstrupig järnsparv, blåstjärt, videsångare, brunsångare, stäppörn mm. Det är mumma för den som gillar att se ovanliga fåglar i Sverige.

Inga kommentarer: