fredag 19 mars 2010

Väderflyttare och datumflyttare

Nu när de första vårfåglarna väller in över vårt land kan det vara på sin plats att förklara lite om det här med fåglars flyttning, bland det mest spännande jag vet.

Man skiljer normalt på två olika sorters flyttare:

1) Väderflyttarna (eller kortflyttarna). Hit räknas de första vårfåglarna, alltså de som just nu flyger in över Sverige. Sånglärka, tofsvipa, grågås och skogsduva är några exempel. Gemensamt för väderflyttarna är att de övervintrar ganska nära Sverige, de flesta finns i Västeuropa. Från och med februari månad, grovt räknat, gör sig dessa fåglar redo för att dra norrut och följer sedan med de milda vindarna från sydväst som brukar ge några plusgrader. Därför är allt som det ska nu när vi har nästan tio grader varmt ute och en frisk sydvästvind, ( kort paus här, 11 grågäss sträckte norrut över tomten!), det vill säga att på bara några dagar så har det fullkomligen vräkt in väderflyttare över Sverige. De här arterna är härdiga och står ut med några minusgrader, men blir det en rejäl köldknäpp med mycket snö drar de söderut igen utan några större problem.

2) Datumflyttarna (eller tropikflyttarna). Hit räknas de arter som anländer i april och maj, det vill säga samtliga sångare, svartvit flugsnappare och många vadare som brushane och gluttsnäppa för att ta två exempel. Dessa arter är inte så beroende av vädret utan är mer inställda på när det finns tillräckligt mycket föda för dem i Sverige, samt på solljuset.

+++

Det finns så mycket mer att säga om fågelflyttning, men vi kan nöja oss så här för tillfället. Mer i ämnet lär komma, det kan ni ger er på.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och lättläst information som jag skickade till en Valborgs-talare som ville ha tips om lättfattlig flyttfågelinformation. /Stina, intresserad amatör

yanmaneee sa...

golden goose
christian louboutin
kyrie 6 shoes
yeezy boost
jordan shoes
adidas stan smith
ralph lauren uk
michael kors handbags
kd 11
cheap jordans