tisdag 30 juni 2009
Sommar och rovfåglar
Högtryck, svaga vindar och några molntussar på himlen är bra väder om man vill se rovfåglar i skyn. Satt en halvtimma på tomten idag och spanade - såg inget ovanligt men ormvråk, sparvhök och lärkfalk blev det i alla fall. Att spana efter rovfågel blir bättre lite längre fram i sommar och under hösten när många arter flyttar söderut.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Har du några bra tips på hur man skiljer ormvråk och kungsörn åt (förutom storleken)? Jag ser ibland, speciellt under vinterhalvåret, stora fåglar som jag tror är kungsörn. Det är skillnader när de flyger som jag är ute efter. /Eva
Hej Eva!
I aktiv flykt, dvs när fågeln slår med vingarna, har kungsörnen rejäla, långsamma vingslag. Ormvråken upplevs nästan som fladdrig i jämförelse. Det enklaste att skilja örn från vråk är annars under krets- och glidflygning.
Kungsörnen är mycket långvingad och upplevs nästan ha smala vingar eftersom vingarna smalnar av vid kroppen. Ormvråken är mindre men mer bredvingad. Framför allt har kungsörnen en lång stjärt vilket man ser ganska tydligt i glidflykt. Ett annat tips är att titta på fågelns "fingrar", en örn har tydliga, långa fingrar medan vråkens fingrar är kortare.
Jag vet inte var i landet du bor, men kan generellt säga att kungsörnar är ovanliga i hela Sverige även om det är just under vintern man ser dem i Östergötland. Däremot är havsörn relativt vanlig även vinterid. Den har stora "plankor" som vingar och de typiska örnfingrarna. Havsörnen är i alla dräkter ganska enfärgad sedd underifrån, men gamla fåglar har en vit stjärt som brukar vara lätt att se.
Lycka till!
/Claes
Skicka en kommentar